14 Sep 2018

Hét recept voor Griekse kritharaki

Greg zijn lievelingsmaal: Griekse kritharaki. De bezoekers bij Terug, naar De Kersentuin mochten al proeven. Kon je er geen genoeg van krijgen of heb je het diner gemist? Hierbij het recept van onze chef Caroline Musch om thuis mee aan de slag te gaan!

Kritharaki

Kritharaki is de Griekse variant van de Italiaanse 'orzo'. Het lijkt op rijstkorrels maar is eigenlijk een soort pasta. Orzo is bij sommige supermarkten te koop. Er is ook een Turkse variant, die is iets kleiner, en te koop bij de Turkse of Marokkaanse super.

Ingrediënten voor 4 personen;

  • 200 gram orzo
  • 1 courgette, in grove stukken
  • 1 aubergine, in grove stukken
  • winterpeen, in grove stukken
  • lekkere olie (Griekse olijfolie is lekker grassig)
  • knoflook, 3 tenen
  • ui, 1 grote in ringen
  • peper en zout
  • groene kruiden zoals peterselie, selderij, koriander, basilicum etc..
  • en natuurlijk oregano en feta
  • optioneel olijven en kappertjes

Verwarm de oven voor op 250 graden (liefst hete lucht)

  • Maak een kruidenolie (in de keukenmachine of met de staafmixer) van alle groene kruiden en de olie. (Hier heb je altijd plezier van - Je kunt deze olie voor van alles gebruiken, zelfs bij het bakken van een tosti)

  • De groenten omhusselen met een goeie scheut kruidenolie, gehakte knoflook en de gesneden uien. Bekleed een bakplaat met bakpapier, stort de groenten op de bakplaat en rooster deze +/- 15 minuten in de hete oven. Elke groente apart roosteren, want aubergine heeft een andere garingstijd dan courgette of wortel....

  • Kook de orzo, net als pasta, in gezouten water (liefst bouillon), totdat het beetgaar is. Giet af. Spoel af met koud water, zodat de pasta niet verder gaart.

Meng de orzo met de groenten, en de evt. olijven en kappertjes.

Je kunt dit gerecht maximaal drie dagen in de koelkast bewaren. Warm op in een oven waar je een bakje water bij zet of heel eventjes in de magnetron. Heet opdienen met feta. Eet smakelijk!

(Foto: Willem Popelier)